Biografie:1956                  geboren te Bloemendaal (NH).

1976 - 1981       Academie voor Beeldende Kunsten Minerva, Groningen         

                          (autonome afdeling)                                     

1982 en 1983    Kreatief Pedagogisch Didactische Bijscholing (KPDB).  

1989                  Introduction advanced 3-D computeranimation” / SCAN te

                          Groningen       

1987-2017         docent schilderen bij het IVAK te Delfzijl

sinds 2017         partner van Kunst en Cultuurcentrum Stichting Ivak/Delfzijl                         

                          lid van docentencollectief KunstDelta

                                                 

       

Tentoonstellingen:


sinds 1981 o.a. in:

Kunstzaal Leo van Heijningen/Den Haag, Gemeentehuis/Overveen, Fruitteelt Museum/Kapelle, Galerie Nora de Klein/Groningen, Pictura/Groningen,  Museum Stad Appingedam/Appingedam, Galerie De Wilgenheerd/Wehe den Horn,  Galerie Brink 7/Yde, KunsthalSlochteren, Galerie Den Andel/Den Andel, Museum Møhlmann/Venhuizen/Appingedam, Werkstatt&Galerie Rolf Hillen/Krümmhörn (Brd) en verder nog in Vallouise, Kerhinet (Fr), Hatten, Kirchhatten (Brd), Aosta (It), Clonmany, Letterkenny (Ire).


Werkwijze Schilderen:


Regelmatig werk ik samen met collega's naar model waarbij het vooral belangrijk is tijdens korte poses de complexiteit van het menselijk lichaam te (door)zien en de essentie ervan weer te geven. Deze “toonladders en études” zijn een training voor het kijken, zien en weergeven.

De langere poses van het model bieden gelegenheid verder door te dringen in de materie en een zekere verfijning na te streven.

Bij het schilderen van portretten ( in opdracht ) is het niet alleen belangrijk de uiterlijke gelijkenis te treffen maar ook iets van het onzichtbare innerlijk.


Daar ik een figuratief schilder ben die hoofdzakelijk naar de waarneming werk, besteed ik relatief veel tijd aan het componeren van mijn stillevens. Met brede modellerende kwast streken werk ik vanuit het grote geheel naar de details toe.


Schilderijen en aquarellen van landschappen maak ik meestal “en plein air”, ter plekke. Belangrijk om zoveel mogelijk de sfeer van een bepaalde plek te proeven en over te brengen.

Soms werk ik ook in het atelier met behulp van eigen foto's en schetsen. 
Mijn schilderijen zijn gedacht vanuit grote partijen en massa’s en de coloristische- en tonale overgangen daartussen.  Mijn verhaal gaat over kleur, licht en donker en ruimtelijkheid, de combinatie tussen het zichtbare en het onzichtbare.


Werkwijze lesgeven:


Reeds 35 jaar geef ik vanuit een sterke innerlijke behoefte mijn enthousiasme voor het vak en mijn vakkennis door aan anderen in de vorm van cursussen, workshops, werkbesprekingen en coaching sessies.
De combinatie beeldend kunstenaar / docent ervaar ik als een vruchtbare kruisbestuiving.

Van nature ben ik gestructureerd en precies. Mijn lesprogramma’s zijn helder, duidelijk en didactisch opgebouwd en worden ondersteund met beeldmateriaal. Bij het werken in groepen is het belangrijk en leerzaam elkaars werk regelmatig te bekeken en te bespreken. Ik geef les als zelfstandig ondernemer in Delfzijl en Leeuwarden (Kunstacademie Friesland). Het lesgeven aan een instituut voor Kunst en Cultuur met veel verschillende collega’s bied mij de gelegenheid nauw anderen samen te werken, te communiceren en didactische trajecten te volgen. Ik vind het belangrijk te blijven groeien als docent.~ Monica Jonkergouw ~


Woonplaats: Groningen

Atelierbezoek: Op afspraak


Voor verkoopprijzen van de afgebeelde werken

en informatie over schilder- of tekenlessen kunt u mij mailen:


monicajonkergouw@gmail.com


         foto: Ed Ubels